Wat is je rol?

Als staflid ben je erg belangrijk voor de jeugdleden die jij begeleidt. Samen met de andere leden van je stafteam zorg je elke week weer voor een uitdagend programma en jij kent de kinderen natuurlijk als de beste.   

Om je hierbij te helpen heeft Scouting Nederland Scouting Academy ontwikkelt.   Het doel van Scouting Academy is dat jij jezelf op een plezierige en efficiënte wijze kunt ontwikkelen.  Hierbij vinden we het belangrijk dat er gekeken wordt naar wat jij al kan en weet (bijvoorbeeld door je opleiding of door je je jarenlange scouting ervaring) en wat je nog wilt ontwikkelen. Geen standaard cursus dus, maar jij staat centraal.

Hierbij is de samenwerking met de praktijkbegeleider van je groep erg belangrijk. Hij of zij zal je vragen om een kwalificatiekaart in te vullen, waarin je kan aangeven wat je al weet of kunt. Hierna ga je samen in gesprek en geef jij aan wat je zelf nog wilt leren of oefenen. Ook kan de praktijkbegeleider aangeven waar hij of zij denkt dat jij nog in kan groeien. Samen maak je vervolgens een plan van aanpak waarmee je aan de slag gaat. 

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een aantal keren bij een andere speltak of een andere groep te gaan kijken. Ook kan je er voor kiezen om zelf meer te gaan lezen over een onderwerp of een korte moduletraining te volgen om je hierin te verdiepen.

Ook zal de praktijkbegeleider regelmatig met jou in gesprek gaan, zodat hij of zij op de hoogte is  van jouw ontwikkeling. Aan het eind van het traject kijk je samen met je praktijkbegeleider of je de doelen, die jij jezelf gesteld hebt, ook hebt gehaald. Hierna kun je gekwalificeerd worden en mag je het kwalificatieteken op je scoutfit dragen. 

Mijn groep heeft nog geen praktijkbegeleider, wat nu?

Om gekwalificeerd te raken heb je een praktijkbegeleider nodig. Dat wil niet zeggen dat je niet al kan starten met je zelf te ontwikkelen. Binnen onze regio hebben wij afgesproken dat wij moduletrainingen, die door het trainingsteam bij een scoutinggroepen verzorgd worden, openstellen voor stafleden van andere groepen. Deze trainingen zullen op deze website en de facebookpagina van de regio gepubliceerd worden en jij kan je hier via SOL ook voor inschrijven. 

Daarnaast is het goed om de wens, om je te kwalificeren, neer te leggen bij je groepsbegeleiding of groepsbestuur. Zij kunnen bij de trainingscoördinator Monique de Jonge terecht voor vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Ik ben gekwalificeerd maar wil nog meer leren. Wat zijn de mogelijkheden?

Binnen Scouting Academy zijn er meerdere mogelijkheden om je verder te ontwikkelen.

Zo kun je je kwalificeren om met je speltak op kamp te gaan en om gekwalificeerd teamleider van je stafteam te worden. 

Ook is het mogelijk om een GILWELL training te volgen bij team GILWELL of je kiest er juist voor om te leren je eigen mes te maken bij de MPSE.  In sommige regio’s kun je ook een korte EHBO training volgen, deze wordt door onze regio nog niet aangeboden. 

Informatie kun je vinden op de website en facebookpagina van Scouting Nederland en ook je praktijkbegeleider kan hier meer over vertellen.