Wat is je rol?

Als teamleider van een speltak vorm je, samen met je teamleden en de kinderen of jongeren in je speltak, de basis van Scouting. In je speltak wordt het Scoutingspel gespeeld. Net als voor leidinggevenden, is er ook voor de teamleid(st)er een kwalificatie die bestaat uit verschillende competenties die je nodig hebt voor je functie. Met je team streef je er naar om minimaal twee leidinggevenden gekwalificeerd te hebben en ook als teamleider streef je er naar om je kwalificatie als teamleider te behalen. Wil je je kwalificeren als teamleid(st)er, dan moet je wel eerst gekwalificeerd leiding zijn en minimaal 21 jaar zijn.

Hierbij is de samenwerking met de praktijkbegeleider van je groep erg belangrijk. Hij of zij zal je vragen om een kwalificatiekaart in te vullen, waarin je kan aangeven wat je al weet of kunt. Hierna ga je samen in gesprek en geef jij aan wat je zelf nog wilt leren of oefenen. Ook kan de praktijkbegeleider aangeven waar hij of zij denkt dat jij nog in kan groeien. Samen maak je vervolgens een plan van aanpak waarmee je aan de slag gaat. 

Je kunt allereerst op training gaan. Deze training bestaat uit twee dagdelen en een praktijk-opdracht.  Ook kun je leren door als teamleider mee te draaien met een gekwalificeerd teamleider, waarbij je kan kiezen voor je eigen groep of een andere groep. Zo leer je van de ander en kan hij of zij jou feedback geven, waar je mee aan de slag kunt. Ook kan het zijn dat je op je een functie met leidinggevende taken hebt of hier een opleiding voor hebt gehad.   

Ook zal de praktijkbegeleider regelmatig met jou in gesprek gaan, zodat hij of zij op de hoogte is  van jouw ontwikkeling. Het is namelijk niet zo dat je na het volgen van bv de training automatisch je kwalificatie behaalt, ook in de praktijk ga je aan de slag. Aan het eind van het traject kijk je samen met je praktijkbegeleider of je de doelen, die jij jezelf gesteld hebt, ook hebt gehaald. Hierna kun je gekwalificeerd worden en mag je het kwalificatieteken op je scoutfit dragen. 

Vragen

Voor vragen kun je terecht bij de trainingscoördinator Monique de Jonge: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.